пятница, 15 мая 2020 г.


Порівняння новин з різних ресурсів


Якщо коротко сформулювати поняття пресрелізу, то це коротке повідомлення для преси, що містить важливу новину.

Основна мета новин швидко донести до суспільства певну інформацію, тому онлайн-ресурси доволі часто користуються дописами своїх колег з інших видань, працюючи саме на швидкість, а не на якість або оригінальність. Щоб перевірити це, я порівняю декілька текстів однієї новини з різних ресурсів і перевірю їх на унікальність.

Оберемо новину. Я вирішила знайти дописи про початок карантину в Україні у зв'язку з коронавірусом від 12 березня 2020 року, тому що це була насправді термінова інформація і мала б дуже швидко поширюватись серед онлайн-видань.

Оберемо ресурси. Для порівняння я використала два онлайн-ресурси: КорреспонденТ.net та LB.ua.

Першим інформацію поширив КорреспонденТ - о 13:25 із заголовком "Кабмін ввів карантин через коронавірус - нардеп". 
LB додали допис о 13:49 з майже ідентичним "Кабмін вирішив ввести тритижневий карантин через коронавірус", але стаття набагато більша за обсягом і містить детальнішу інформацію.
Ідентичним також є формулювання умов карантину:
 "Він (карантин) передбачає закриття навчальних закладів, заборону масових зібрань понад 200 осіб і закриття авіасполучення з деякими країнами." - КорреспонденТ.

"Карантин передбачає закриття навчальних закладів; заборону масових зібрань понад 200 осіб (стосується спортивних заходів, які можуть проходити без глядачів, а також культурно-мистецьких заходів; закриття авіасполучення з деякими країнами." - LB. 
Це свідчить про те, що матеріал було отримано з одного першоджерела джерела, але навіть воно  вказано зовсім не схоже:
"Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою у зв'язку зі спалахом коронавірусу в світі вводить карантин в Україні. Про це повідомила нардеп Вікторія Сюмар у Facebook".- КорреспонденТ
.
"Про це повідомила у фейсбуці народна депутатка від "Європейської Солідарності" Вікторія Сюмар, інформація також підтверджується на сайті Кабміну.Карантин передбачає закриття навчальних закладів; заборону масових зібрань понад 200 осіб (стосується спортивних заходів, які можуть проходити без глядачів, а також культурно-мистецьких заходів; закриття авіасполучення з деякими країнами. "Також буде закрито чимало КПП. З 219 залишиться 49. Прем'єр каже, що там обладнано місця для карантину", - зазначила Сюмар." - LB.
Також, обидва ресурси не змінили формулювання інформаціїї про закупівлю товарів від першоджерела, але друге видання зазначило,чий це вислів:

"Уряд також виділив 100 млн гривень на закупівлю товарів індивідуального захисту в приватних внутрішніх компаній.".- КорреспонденТ

"Сюмар також повідомила, що уряд виділив 100 млн гривень на закупівлю товарів індивідуального захисту у приватних внутрішніх компаній."- LB.

Висновок. Загалом, ці два дописи, хоча і містять абсолютно однакову інформацію, все ж таки сформульовані досить по-різному. Можна зазначити, що навіть таку термінову інформацію, як вказано вище можна адаптувати як завгодно, а не копіювати у інших ресурсів і це є великим плюсом саме цих ресурсів. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

ВЕБІНАР ЯК СУЧАСНИЙ СПОСІБ САМОРОЗВИТКУ  Всім відоме поняття "семінари" та їх користь у процесі навчання. Семінари допомагають...